Dette investeringsvalget fremmer miljørelaterte og sosiale aspekter og tar hensyn til bærekraftsrisiko. Selv om det ikke har bærekraftige investeringer1 som formål så vil minimum 40% av investeringene være definert som bærekraftige, der formålet er å bidra positivt til ett eller flere av FNs bærekraftsmål.
Dette investeringsvalget klassifiseres dermed som artikkel 8, i henhold til offentliggjøringsforordningen. Investeringene er ikke i tråd med taksonomiforordningen.
Miljørelaterte og sosiale egenskaper
Vi ønsker å fremme klimaet gjennom forvaltningen av dette investeringsvalget. Vi har forpliktet oss til at investeringsporteføljen – gjeldende samtlige aktivaklasser – skal ha netto null utslipp senest i 2050, som er i tråd med Parisavtalen. Dette er vår høyeste prioritet når det gjelder ansvarlige investeringer og inkluderer å ta sosiale hensyn for å sikre en rettferdig omstilling.
I alle investeringer krever vi som et minimum at menneske- og arbeidsrettigheter respekteres og at selskapene har fokus på samfunnsansvar. I dette investeringsvalget følger vi med på at selskaper vi investerer i etterlever internasjonale standarder og konvensjoner2, og jobber gjennom aktivt eierskap for at selskapene skal forbedre og utvikle sin praksis når det gjelder menneskerettigheter, arbeidsrettigheter og likestilling. Gjennom aktivt eierskap er målet å drive selskapene i positiv retning.
Bransjer og selskaper med betydelig eksponering mot aktiviteter som anes som skadelige for miljøet og/eller samfunnet for øvrig, ekskluderes. Disse restriksjonene inkluderer, men er ikke begrenset til, investeringer i aktiviteter som produserer eller distribuerer kontroversielle våpen, tobakk, kullgruvedrift eller ukonvensjonell utvinning og produksjon av fossilt brensel. Vi kan tillate investeringer i selskaper som driver innenfor konvensjonelt fossilt brensel og elektrisitetsproduksjon, dersom selskapet har en troverdig plan for omstilling som er forenlig med målene og ambisjonene i Parisavtalen.
Implementering av ESG-kriterier
Vi måler at investeringsvalget oppnår forpliktelsen om omstilling i tråd med Parisavtalen ved å overvåke indikatorer som klimagassintensitet og karbonavtrykk, men også gjennom framoverskuende nøkkeltall som selskapers estimerte fremtidige karbonutslipp, og deres konkrete mål for fremtidige karbonutslipp.
For å sikre at selskaper tar samfunnsansvar overvåker vi etterlevelse av internasjonale standarder og konvensjoner innen menneske- og arbeidsrettigheter, og hvordan kjønnsbalansen er i ledelsen.
Vi tar hensyn til de viktigste negative konsekvensene for miljøet og samfunnet forårsaket eller knyttet til investeringsbeslutningene. Dette gjøres ved å løpende overvåke utviklingen av indikatorer som klimagassutslipp og eksponering for fossilt brensel, og sosiale indikatorer som etterlevelse av internasjonale normer og likestilling i selskapsstyrer. Vi iverksetter tiltak for å begrense den negative påvirkningen på bærekraftsfaktorer som følge av investeringsbeslutningene våre.
Eksklusjonsfiltre benyttes på investeringer i underliggende fond for å begrense investeringer i selskaper og utstedere med betydelig eksponering mot aktiviteter som anses som skadelige for miljøet eller samfunnet for øvrig. Hvilke ekskluderingsfiltre som benyttes kan variere avhengig av aktivaklasse og strategi.
Ved å velge å ikke investere sparepengene i enkelte sektorer og bransjer, reduseres bærekraftsrisikoen. Samtidig reduseres også utvalget av mulige investeringer, noe som betyr at sparingen din kan utvikle seg annerledes enn sparing som ikke velger å ekskludere investeringer i visse sektorer og bransjer, fordi konsentrasjonsrisikoen kan øke. Vår vurdering er at det er bedre for langsiktig avkastning å hensynta bærekraftsrisiko enn ikke å gjøre det.
Alle fond investeringsvalget benytter er godkjent av Livsforsikringsselskapet Nordea Liv AS. Investeringsvalget har eksponering mot flere ulike aktivaklasser. Vekten av hver aktivaklasse avhenger av investeringsvalgets risikoprofil. I godkjenningsprosessen gjennomgås fondenes miljømessige og sosiale egenskaper, samt hvordan forvalterne integrerer bærekraftsrisikoer i investeringsprosessen.
1Bærekraftig investering som definert i offentliggjøringsforordningen.
2Eksempelvis UN Global Compact, OECD Guidelines for Multinational Enterprises, UN Guiding Principles on Business and Human Rights, og The ILO conventions on labour standards.
Les mer bærekraftsrelatert informasjon i henhold til artikkel 8 her.